Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.ncfu.ru/handle/20.500.12258/16473
Название: Investigation of the influence of Zinc-containing compounds on the components of the colloidal phase of milk
Авторы: Blinov, A. V.
Блинов, А. В.
Nagdalian, A. A.
Нагдалян, А. А.
Blinova, A. A.
Блинова, А. А.
Gvozdenko, A. A.
Гвозденко, А. А.
Raffa, V. V.
Раффа, В. В.
Oboturova, N. P.
Оботурова, Н. П.
Golik, A. B.
Голик, А. Б.
Maglakelidze, D. G.
Маглакелидзе, Д. Г.
Ключевые слова: Photon-correlation spectroscopy;Zinc deficient States;Acoustic spectroscopy;Colloidal chelated form of Zinc;Colloidal milk system;Essential trace element Zinc
Дата публикации: 2021
Издатель: Elsevier B.V.
Библиографическое описание: Blinov, AV., Siddiqui, SA., Nagdalian, AA., Blinova, AA., Gvozdenko, AA., Raffa, VV., Oboturova, NP., Golik, AB., Maglakelidze, DG., Ibrahim, SA. Investigation of the influence of Zinc-containing compounds on the components of the colloidal phase of milk // Arabian Journal of Chemistry. - 2021. - Том 14. - Выпуск 7. - Номер статьи 103229
Источник: Arabian Journal of Chemistry
Краткий осмотр (реферат): To solve the problem of insufficient intake of essential macro - and micronutrients into the human body, particularly in the case of the essential trace element Zinc, the possibility of enriching a socially significant product (milk) with various forms of Zinc is considered. The influence of Zinc-containing compounds on the colloidal milk system's dispersed composition and stability, photon correlation spectroscopy methods, acoustic and electroacoustic spectroscopy was established in this research. It has been shown that Zinc lysinatoriboflavinate, is a colloidal and chelated organic form of the essential trace element Zinc, having the most negligible effects on the composition and stability of the dispersed phase particles. This increases the average hydrodynamic radius of the dispersed phase by 5% and the ζ-potential by 10%. A quantum-chemical simulation of the interaction of milk κ-casein sites with various forms of the essential trace element Zinc in the QChem program was performed using the IQmol molecular editor. The mechanism of action of various forms of Zinc on the components of the dispersed system of milk, in particular milk protein (casein), is suggested
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://hdl.handle.net/20.500.12258/16473
Располагается в коллекциях:Статьи, проиндексированные в SCOPUS, WOS

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
scopusresults 1794 .pdf
  Доступ ограничен
3.6 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
WoS 1147 .pdf
  Доступ ограничен
193.94 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.